FR - EN - NL

Cotentin Terre Sauvage
een schiereiland in volle expansie


Le Culeron HerquevilleSiouville-hagueLa HagueJardeheu

Cotentin is een schiereiland, gelegen in het noorden van het departement Manche, in het westen van Normandië. Cotentin biedt een zeer gevarieerd landschap, verdeeld in verschillende sectoren.

We vinden er met name de moerassen van Carentan, lange zandstranden in het westen en het oosten, de kust van Biville, Vauville, Sciotot, Barneville Carteret, Ravenoville of Quinéville… de hoogste kliffen van Europa in Nez de Jobourg, één van de kleinste haventjes in Frankrijk in Saint Germain des Vaux, de vuurtorens van Gatteville en Giri, het eiland Tatihou met zijn fort Vauban dat u te voet kan bezoeken als het eb is of anders per boot. De inham van Brick, het discrete strand van Réville. De stad Briquebecq met zijn middeleeuws kasteel. De haven van Barfleur, het kleine dorp in het oosten van Cotentin, verkozen tot tweede favoriete dorp van Frankrijk!


Het erfgoed van la Hague door otlahauge


Cultuur : we hebben veel musea, waarvan de één nog interessanter dan de ander, met uiteenlopende thema’s.

De oorlog en de landing op Normandië : het museum van Roule in Cherbourg of dat van Sainte Mère Eglise.

De zee met la Cité de la Mer : in het oude, trans-Atlantische station met inbegrip van een bezoek aan de kernonderzeeër ‘le Redoutable’, het aquarium en de ‘Titanic’-ruimte.

Schilder- en beeldhouwkunst : in het museum Thomas Henry.

Plantenkunde : in het parkmuseum van Emmanuel Liais of de tuin van Vauville.

Woonplaatsen en buitenverblijven van befaamde kunstenaars : u kan het huis van Jacques Prévert in Omonville-le-Petite bezoeken of de tuin ter ere van Jacques Prévert in Saint Germain des Vaux. Of die van Jean-Francois Millet in Greville-Hague…
The area was also home (or second home) to numerous artists and writers. You can visit the house of Jacques Prévert in Omonville la Petite and the garden dedicated to him at Saint Germain des Vaux and the home of Jean Francois Millet in Gréville-Hague…

La rade de CherbourgPort RacineOmonville La RogueLes Herbeuses

Er werden veel films gemaakt in Cotentin : la Boîte Noire, les Corbeaux, Tess van Roman Polansky, la Course à l’Echalote de Zidi in 1975, le Passager de l’été van Florence Moncorgé, dochter van Jean Gabin, L’Etoile du Nord met Simone Signoret, 2 Anglaises et le Continent met Jean-Pierre Léaud, l’Autre Dumas met Gérard Depardieu, en natuurlijk de in Cannes bekroonde film : Les Parapluies de Cherbourg met Catherine Deneuve en Françoise Dorléac.

Het theater : dankzij de Cherbourgeoise, nationale scène en de drie theaters, waaronder het Italiaanse, gebouwd in 1882 op de Place de Gaulle in het centrum van Cherbourg. Geopend op 28 januari in 1882, betreft het het grootste theater-podium van het departement. Het is een Italiaans theater, dus in een U-vorm of ovaal gevormd door verschillende houten galerijen als balkons.

Voor de bootliefhebbers : er zijn verschillende zeilscholen, vele havens, u kan er zeilen, varen, jetskiën of gewoon genieten van de cruiseschepen en de oceaanboten zoals de Queen Mary III die regelmatig Cherbourg aandoet.

Het bekken van Cotentin is zeer dynamisch !

Op het gebied van nucleaire energie : de procesinstallatie van la Hague niet ver van Beaumont Hague, de reactoren en de toekomstige EPR van Flamanville, maar ook de bouwwerf van nucleaire onderzeeërs op slechts een paar stappen van het stadscentrum.

Sinds kort worden ook de wieken van windturbines voor offshore-parken gemonteerd en zeer binnenkort de turbines in de Raz Blanchard. De bouw van luxe jachten in CMN, de zuivelmeesters van Sottevast en het hospitaal Pasteur de Cherbourg zijn ook belangrijke werkgevers.

Vanwege de geografische ligging is Cotentin, en vooral de gemeenschap van Cherbourg (CUC), zeer goed uitgerust.
Het ziekenhuis, de polikliniek, de grote luchthaven (start- en landingsbaan zijn geschikt voor grote vliegtuigen zoals de Concorde en de A380), de stations : SNCF, maritiem station met aansluiting naar Ierland en het Verenigd Koninkrijk, vele zwembaden, recreatieruimten, hippodroom, kart-circuit, golf met 18 en 9 gaten…

Transport is er zeer comfortabel, buslijnen in het centrum van Cherbourg, naar EPR en la Hague voor Areva en ‘s morgens en ‘s avonds in de gemeenschappen van la Hague en Pieux om de scholen te bedienen.

Dit alles maakt van Cotentin een fantastische plaats om te wonen, een plaats waar we graag naar toe komen want we komen er niet zomaar langs. En vooral een plaats die we niet graag verlaten !

Piscine de CherbourgLa Hagueport de CherbourgOmonville la Rogue